Een zomer met Sanne van Havelte

Gepubliceerd op 17 juni 2021 om 06:48

De zomer is eindelijk aangebroken in Nederland, en we genieten weer met volle teugen van de lange, zoele avonden die ons na de werkdag uitnodigen om te genieten en bij te tanken, zeker  na het afgelopen jaar, dat in alle opzichten pittig was voor iedereen.

De opmaat naar de vakantie periode nodigt mij altijd uit om weer eens een stapeltje boeken van een van mijn favoriete schrijvers te pakken en te herlezen.

De meeste mensen om mij heen vinden dat heel raar. Wie leest nou boeken die je al gelezen hebt? Dan ken je het verhaal toch al?

Voor mij voelt het denk ik een beetje hetzelfde als voor mensen die een fotoalbum pakken en daarmee herinneringen ophalen. Bovendien valt je op die foto's telkens weer een ander klein detail op die een andere herinnering of emotie losmaakt.

Zo is het met boeken ook.  Boeken zijn onlosmakelijk verbonden met herinneringen en emoties; aan het boek zelf uiteraard, maar ook vaak gerelateerd aan perioden in je leven.

Waar heb ik het boek gekocht? Waar heb ik het voor het eerst gelezen? Wie was er op dat moment heel belangrijk in mijn leven? Wat speelde er in de wereld om me heen?

Boeken zijn emoties, die je telkens weer kunt herbeleven op het moment dat je ze weer oppakt en herleest.

Als vermaak of educatie. Als troost of verwerking. Als inzicht of therapie.  Al naar gelang je behoefte en levensfase.

 

Voor deze zomer heb ik me voorgenomen om de boeken van Sanne van Havelte weer eens te lezen. Zij schreef 13 boeken, waarin de personages in alle boeken aan elkaar gelieerd zijn op de een of andere manier en afwisselend een hoofd- of een bijrol spelen in de serie.

Het brengt me terug naar de jaren van onschuld, van hoffelijkheid, van normen en waarden. Waar ze elkaar uiteindelijk altijd krijgen. Maar waar ook moeilijkheden overwonnen moesten worden, die van alle tijden zijn.

De manier waarop de rolpatronen zijn geëtst zijn misschien achterhaald in deze tijd, de samenleving zich manifesteert zich nu in een andere gedaante en toch ook weer niet. Thema's als liefde, jaloezie, koppigheid, ziekte, trauma, schulden, drift en driften, frustraties, angsten,  alleen zijn, maar zeker ook blijdschap en geluk zijn ook in onze tijd nog steeds onderwerpen waarmee we allemaal op de een of andere manier mee in aanraking komen en daarom nog steeds herkenbaar en invoelbaar zijn.

In totaal zijn er achttien boeken van haar verschenen

De dertien meisjesboeken die samen een serie vormen, waarin steeds leden uit vier families een rol spelen. Het betreft de families Ter Hegge, Van Eek, Huizinga en Van Lelieveld behoren tot mijn favoriete herlees-stapels

 

 • Hun geheim (1934)  Jo ter Hegge en Frans van Eek
 • Mieks moeilijkheden (1935) Miek ter Hegge en Tim Huizinga
 • Hanna's vlucht (1936) Hanna van Eek en Bob van Hemert
 • Ietje's hongerkuur (1937) Ietje Huizinga en Lex de Ridder
 • In den storm (1939) Juul Huizinga en Bart ter Hegge
 • Het éne talent (1945) Lies Wessels en Henk van Eek
 • Toen kwam Tjeerd (1946) Madeleine Monod en Tjeerd Huizinga
 • De rozen van Hofwijck (1949) Annemieke van Heijningen en Doede Huizinga
 • De verloren melodie (1951) Ronnie van Lelieveld en Jappe Huiznga
 • De verborgen fontein (1955) Klaartje van 't Hof en Daan de Jager
 • Voorspel in Florence (1958) Willemijn van Lelieveld en Job van Hemert
 • Ontmoeting aan het meer (1962) Deetje van Eek en Marc Prinse Dutilh
 • Jil’s roeping (1967) Jil Huizinga en Thijs Jonkers

 

Voor mij zijn het de ultieme feelgood boeken, die bijdragen aan het gevoel van zon, zomer, en jeugdherinneringen.

Ik houd van haar stijl van schrijven, voor mij is het heel beeldend en vooral reëel al realiseer ik me heel goed dat andere tijden, andere zeden een gezegde is dat hier zeker opgeld doet. Het lukt me toch telkens weer om een element van verrassing te vinden in haar boeken, zodat ze me blijven boeien.

Laat maar komen, die lange zomeravonden. Ik vermaak me wel.

 

Nieuwsgierig naar de boeken van Sanne van Havelte? Neem dan een kijkje in de webshop

 

Meer lezen over Sanne van Havelte? Neem dan een kijkje in het Boekenmuseum 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.